hypnose doctor logo
certified hypnotist
hypnose voor slaapproblemen

Wanner je niet kan genieten van een perfecte nachtrust zal dit effect hebben op je fitheid, je alertheid, je humeur en op langere termijn op je algemene gezondheid.


Sommige mensen raken niet in slaap, anderen slapen niet door, worden regelmatig terug wakker... Allemaal met hetzelfde resultaat... 's morgens niet uitgeslapen... 


De meest gebruikte oplossing in België en Nederland is spijtig genoeg slaapmedicatie. Dit is bijzonder spijtig aangezien er een aanzienlijke kans is op verslaving en op blijvende schade aan je gezondheid. 

Slaapproblemen behandelen - Hypnose Doctor

Vooraleer je een hypnose sessie boekt ivm jouw slaapproblemen is de moeite om de volgende paragraf’s te lezen. Mijn voornaamste doel als arts is dat men, zo lang mogelijk, van de slaapmedicatie (lees hieronder) af blijft!! Lukt het jouw om jouw slaappatroon te verbeteren door een andere aanpak, mij ook goed. Maar hypnose therapie is een bewezen tool. Iedereen krijgt bij mij een gepersonaliseerd aanpak. Omdat ieder uniek is!



Een goede nachtrust is van levensbelang voor een goede gezondheid.

Wie goed en voldoende slaapt:


          - wordt minder snel ziek;

          - kan zich beter concentreren en maakt minder fouten;

          - voelt zich beter in zijn vel;

             - is überhaupt GELUKKIGER!



Relaxatie:


De overgang van wakker zijn naar slapen verloopt geleidelijk. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam rustig voorbereidt op de nacht.

Bewegen of een intensieve inspanning kan een positief effect hebben op je nachtrust. Maar het tijdstip waarop je zo’n inspanning doet is belangrijk. Nadien heb je namelijk tijd nodig om tot rust te komen en af te koelen voor je in slaap geraakt.

Neem, minstens een halfuur voor je gaat slapen, bewust de tijd om te ontspannen. Vermijd spannende televisieprogramma’s, hevige discussies of intensieve activiteiten. Kies eerder voor een korte wandeling, een ontspannend boek, een bad of luister naar rustige muziek. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.


Ontspanningsoefening: buikademhaling


Heb je ’s avonds moeite om tot rust te komen? Doe dan deze ontspanningsoefening gedurende enkele minuten.

          

          Ga gemakkelijk liggen of zitten en sluit je ogen.

          Adem diep in en langzaam uit.

          Leg je handen op je buik en voel je buik op en neer gaan.

          Adem in door je neus en voel hoe je buik uitzet.

          Adem rustig uit en voel hoe je buik weer platter wordt.




Zowel overdag als ’s avonds voor het slapengaan kun je ervoor zorgen dat je makkelijker de slaap kan vatten en beter doorslaapt.


Overdag

          Kom zoveel mogelijk buiten.

          Geef jezelf regelmatig de tijd om even tot rust te komen.

          Let op je voeding. Gezonde en gevarieerde maaltijden geven je meer energie.

          Beweeg voldoende: wandel, zwem, werk in de tuin, …

          Let op je cafeïnegebruik. Dranken zoals koffie, thee, cola of energiedranken stimuleren je hersenen en werken dus ook in op je slaap.

's Avonds

          Schakel het laatste uur voor je naar bed gaat, je tablet, smartphone of computer uit. Deze schermen hebben vaak zo’n sterk licht dat ze je wakker maken of houden.

          Drink voor je gaat slapen geen alcohol meer. Het bezorgt je een onrustige nacht waardoor je ’s morgens niet voldoende uitgerust bent.

          Eet niet te laat en vermijd zware maaltijden vanaf zo’n twee uur voor het slapengaan. Zowel met een zware maag als met honger gaan slapen, kan je nachtrust verstoren. Heb je ’s avonds honger? Eet dan een lichte snack.

          Geef jezelf de tijd om je dag af te bouwen en doe ’s avonds vooral ontspannende activiteiten.

          Af en toe een bad nemen, helpt je te ontspannen voor het slapengaan.

          Rook niet vlak voor je gaat slapen. Van nicotine geraak je moeilijker in slaap.

          Kies voor vaste bedtijden op maat van jouw slaapbehoefte. Probeer zoveel mogelijk op te staan op hetzelfde uur. Dan word je ook ’s avonds rond hetzelfde uur slaperig.

          Bouw een vaste slaaproutine op. Zet bijvoorbeeld de tafel klaar voor de volgende morgen, doe je pyjama aan, poets je tanden en lees nog een stukje uit een ontspannend boek. Drink nog een paar slokjes warme kruiden thee of warme melk. Zeker geen koude dranken.

          Ga pas slapen als je voldoende slaperig bent. Wil je partner bijvoorbeeld gaan slapen maar ben je zelf nog heel actief, dan blijf je beter nog even op tot je voldoende slaperig bent.


Slaapmedicatie



Slaap- en kalmeermiddelen zijn scheikundige producten die de eigenlijke oorzaken van slecht slapen niet aanpakken. Je mag ze daarom nooit gedurende langere tijd innemen. Ze kunnean wel tijdelijk helpen terug een goede regelmaat in het slaapritme te krijgen.


Voor wie een moeilijke periode doormaakt, kan het aangewezen zijn om tijdelijk slaapmedicatie te nemen. Experimenteer niet zelf met de slaapmiddelen van een familielid of vriend. Neem steeds contact op met de huisarts en respecteer de voorgeschreven dosis en duur van inname. Voor kinderen wordt slechts zelden gekozen voor slaapmedicatie. Ook daar beslist de arts over.

Sommige geneesmiddelen verstoren het natuurlijk slaappatroon en verminderen de slaapkwaliteit. Vaak werken ze langer dan acht uur zodat de stof zich opstapelt in het lichaam. Bij gebruik van die langwerkende producten vergroot de sufheid overdag en nemen de concentratiestoornissen toe. Bij sommige soorten slaapmedicatie kan verslaving zeer snel gebeuren.


© Hypnose Doctor  13-06-2016